Berlijn

Ze zeggen dat Berlijn “de” plek is om te feesten. Daar ga ik dus niet over vertellen, want het hipster gehalte was ons daar iets te groot voor. Wel ga ik vertellen over interessante plekken die volgens mij de moeite waard zijn om te bezoeken.

Ondanks de kou en sneeuw zijn er best wat dingen goed te doen. Ons programma zag er als volgt uit.

Holocaustmonument
Holocaustmonument

Dag 1
Ons eerste bezoek was aan het Deutsches Historisches Museum. Erg mooi pand en een zeer indrukwekkende collectie aan historische items. Aan het einde van de straat vind je de Brandenburger Tor, “de” toeristische attractie van Berlijn. Vlakbij zit ook het Holocaustmonument. Onder dit monument zit een informatiecentrum wat gewoon gratis te bezoeken is. Hier zie je schokkende, maar zeer indrukwekkende beelden en verhalen. Zeker een aanrader! Op de route terug naar ons hotel kwamen we langs Checkpoint Charlie, wat tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost was van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse Muur. Leuk om gezien te hebben, maar stelde niet veel voor vond ik.

Classic Remise Berlin
Classic Remise Berlin

Dag 2
Om 16.00 uur hadden we een afspraak voor een bezoek aan de Reichstag (parlementsgebouw), vooraf te reserveren. Maar eerst gingen we speciaal voor mijn vriend naar Classic Remise, een gebouw vol met classic, maar ook nieuwe auto’s. Als je een autoliefhebber bent kun je dit zeker niet missen. Als Berlijn nou iets te ver voor je is, een troost, ze zitten ook in Düsseldorf.
Wil je Berlijn vanaf het hoogste punt bekijken met tevens het beste uitzicht, ga dan naar de TV toren. Je hebt hier een panorama view over de gehele stad. Vervolgens gingen we dus naar de Reichstag waar je een bezoek kunt brengen aan het dakterras. Een mooie architectonische koepel. Het gebouw is vroeger zwaar beschadigd geraakt en in de jaren 80 en 90 weer herbouwd.

Stasi gevangenis
Stasi gevangenis

Dag 3
Een dag vol geschiedenislessen. Allereerst de Berliner Unterwelten, waar je alles leert over de onderwereld van Berlijn, zoals bunkers en metrotunnels. Er zijn 4 soorten rondleidingen. Wij deden tour 1. Onder begeleiding van een gids ga je een van de weinig overgebleven bunkers uit de Tweede Wereldoorlog verkennen. Hier leefde de gemiddelde Berlijnse burgers tijdens luchtaanvallen. Vervolgens gingen wij door naar de voormalig Stasi Gevangenis in Oost-Berlijn. Hierin kwamen mensen die alleen al verdacht werden anti DDR-gevoelens te hebben. Een erg indrukwekkende tour die een duidelijk beeld geeft over het DDR- en Stasi regime.

Olympiastadion
Olympiastadion

Dag 4
Aansluitend op de Stasi Gevangenis hebben we het Stasi Museum, het voormalig hoofdkantoor van de Stasi bezocht. Hier zijn de vertrekken van het voormalig hoofd van de Stasi te bezichtigen en zie je alles over de afluistertechnieken die gebruikt werden.
Aangezien wij in iedere stad die wij bezoeken wel proberen een voetbalwedstrijd of in ieder geval een stadion te bezichtigen, gingen wij naar het Olympiastadion. Hier werden in 1936 de Olympische Spelen gehouden. Er is veel van het oude bouwwerk behouden en volgend jaar vind hier zelfs de UEFA Champions League finale plaats.

East Side Gallery
East Side Gallery

Dag 5
We hadden nog een paar uurtjes over voordat onze vlucht terug vertrok, dus zijn we nog even wezen kijken bij de East Side Gallery. Een groot stuk van De Berlijnse Muur dat is beschilderd door kunstenaars.

Verder zie je overal winkelcentra ontstaan met veel bekende winkels, dus voor shoppen kun je hier ook goed terecht. Een andere aanrader is Sony Center. Hier zijn wij twee keer ‘s avonds naar de bioscoop geweest, aangezien het veel te koud was om buiten te lopen. Films draaien hier in originele versie, dus niet Duits gesproken!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s